Banksia Apartments

Banksia Apartments

Concept

Banksia is Melbourne Docklands most recent building located on the northern waterfront. The location offered a unique opportunity to bring further diversity and urban legibility to this important urban waterfront precinct. MCR developed Banksia in a new parkland which was worked on in collaboration with Aspect Studios and Stutterheim Anderson Landscape Architecture. The distinct façade was developed to recall the Banksia pod, the biomimicry linking the building metaphorically to the public park in which it sits. This echoing of its natural setting was developed throughout the design of the individual apartments, the foyers, and the unique lounge rooftop of the project. In many ways, the building’s architectural language has been configured in a traditional manner reflecting the great traditional element of architecture, the column, with its base, its middle and its capital. Banksia has a robust colonnade at ground level, a unique repetitive middle and a distinct and playful top.

Completed
December 2017
Location
New Quay, Docklands

Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /nas/content/live/mcbride2018/wp-includes/functions.php on line 5211
Awards

Melbourne Design Awards 2018

Architectural – Residential – Constructed Category

Gold Winner

Melbourne Design Awards 2018

Interior Design – Residential Category

Gold Winner

Melbourne Design Awards 2018

Architectural Design – Commercial and Residential Category

Winner

Premier Design Awards Victoria 2018

Finalist 

Architizer A+ Awards 2018

Multi Unit Housing High Rise 16+ Category

Special mention

World Architecture Festival Awards (WAF) 2018

Shortlisted 

Interior Design Excellence Awards (IDEA) 2018

Residential Multi Category

Shortlisted

Dezeen Awards 2018

Tall Building Category

Longlist

Sustainability

This Banksia building implemented a range of environmental initiatives to achieve a Green Star rating of 5. The building has been planned with well-designed spaces and strategies that promote healthy and active living. The rooftop level and central park provide a wide range of exercise opportunities. The building also incorporates cyclist facilities and is designed to encourage Melbourne’s evolving transport system. The building has been planned to employ passive design principles to minimise energy use requirements. Through fixed shading and high-performance windows, the façade addresses heat gain, heat loss and acoustic issues of this site. Furthermore, communal spaces use smart sensors to minimise lighting and air conditioning energy when these spaces are not occupied. The extensive use of different Australian timbers promotes and contributes to the process of long-term carbon sequestration of the atmosphere. Finally, Rainwater runoff is also recycled to water tree plantings and garden beds.