Letterbox House

Letterbox House

Concept

There is a clear hierarchy in this house. Contrasting to the raked timber wall that stretches from the letterbox to become the westerly verandah, the remainder of the house appears as a simple modernist expression akin to many of the houses of the region. On approach, the raked timber wall appears to have morphed from out of the diminutive letterbox. Yet from other perspectives the house appears to have been carved away. The two techniques are conceptually contradictory.

The wall is a wrapped deck, cliff, upturned boat, frozen wave, veranda and, internally, a depository of the bric-a-brac collected on beach holidays – an essential medium for evoking family memories. The wall is an in-between zone, a powerful stage for enacting family life. It is to a place to watch the kids and the sunsets, to enhance the beach holiday and to ground memory. It will be a backdrop to family photos as years pass.

Unlike many houses, in this house, much rests on the success of the single gesture of the wall.

This building enhances the experience of the pedestrian. The building is both recessive and expressive in the public realm. It does not dominate the suburb but is an intriguing expression evocative of both the coastal location and the significant topography of the region.

 

Completed
2009
Location
Blairgowrie, Victoria - Australia

Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /nas/content/live/mcbride2018/wp-includes/functions.php on line 4777
Awards

The Chicago Athenaeum Museum of Architecture Awards 2011

Winner – International Architecture Award

Australian Timber Design Awards 2009

Winner – Best Southern Region

Winner – Residential Class 1 – New Buildings

Winner – Best Use of Timber Flooring

Australian Institute of Architects Victorian Chapter Awards 2009

Winner – Harold Desbrowe-Annear Award for Residential Houses – New

Melbourne Design Awards 2010

Winner – Residential

Publications

100 Contemporary Wood Buildings, Taschen 2015
The Cool Hunter, 22 January 2009
Archdaily, 12 March 2009
Australian Design Review, 7 April 2009
Arch20
e-architect, 9 Aug 2010
DesignBoom, 8 Nov 2010
World Architecture News, 30 Nov 2010
Archilovers, 12 Feb 2011
Australian Financial Review, 8 Jul 2011

Charles Street is located in a holiday suburb on the Mornington Peninsula, a stone’s throw from the Blairgowrie beach. Amid the modest beach houses are dotted the more elaborate retirement homes of cashed-up baby boomers. The houses are set in a prosaic rectangular grid. There is, however, enough space between the structures for space and landscape to dominate. We wanted our intervention to be equally as modest. Perhaps perversely, we had the idea it could hide behind the letterbox, or at least surreptitiously emerge from it. Space could dominate and we could still have a building of significant intrigue that rewarded the inspection of the passerby.

The plan is organized so as to allow the multiple members of a large family to occupy the house simultaneously.

The structural engineer played a critical part in the development and detail of the ‘programmed’ wall through its primary structure of raked box beams. The expense of an exceptional and elaborate timber wall-veranda is set off against simple construction. This was a thoroughly architectural concept, developing a play of the exceptional and the prosaic within the bounds of a solid economic strategy.

The building has a passive ventilation strategy designed to exploit the sea breezes for comfort and cooling. We have attempted to minimize the carbon footprint of the building through the specification of renewable resources. As it is a holiday house, thermal mass was minimised, an emphasis was placed on high insulation values to the walls, roof, and glazing. Energy-saving and water-saving fittings have been used throughout. Rainwater is harvested for use in the WCs and gardens.